Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна днес в Саудитска Арабия, започвайки

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна днес в Саудитска Арабия, започвайки
Коментари Харесай

Антъни Блинкън пристигна в Саудитска Арабия

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън пристигна през днешния ден в Саудитска Арабия, започвайки обиколка в Близкия изток, съобщи Ройтерс.

Очаква се по време на обиколката Блинкън да разиска с арабските сътрудници бъдещето на Газа след войната и да окаже напън върху израелския министър председател Бенямин Нетаняху да предприеме съответните и осезаеми стъпки за възстановяване на тежката филантропична обстановка в Газа, за каквито настоя този месец американският президент Джо Байдън.

В Рияд Блинкън ще се срещне с висши саудитски ръководители и ще взе участие в среща в по-широк състав с сътрудници от пет арабски страни - Катар, Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Йордания, с които ще продължи полемиките за бъдещото ръководство в линията Газа след войната, сподели върховен чиновник на Държавния департамент.

Една от задачите на близкоизточната обиколка на американския държавен секретар е насърчаването на помирение сред Израел и палестинското коренно придвижване " Хамас " и основаване на благоприятни условия за навлизането на повече филантропична помощ в линията Газа, отбелязва Франс прес.

Очаква се също Блинкън да събере на среща представители на арабски страни и на европейските страни, с цел да обсъдят по какъв начин Европа може да подкрепи напъните за възобновяване на Газа, опустошена при продължаващите повече от шест месеца израелски бомбардировки.

Разговори за възобновяване и ръководството на Газа се водят от месеци, само че към момента не е контрактуван явен механизъм.
Съединени американски щати са съгласни с Израел, че придвижването " Хамас " би трябвало да бъде унищожено и повече не може да играе роля в бъдещето на Газа, само че Вашингтон не желае Израел да окупира още веднъж линията. Вместо това той преглежда опцията за основаване на конструкция, която ще включва реформирана Палестинска самостоятелна власт, с поддръжката на арабските страни.

Блинкън ще разиска със саудитските управляващи също напъните за подписване на съглашение за нормализиране на връзките сред кралството и Израел - мегасделка, която планува Вашингтон да контракти с Рияд двустранни задължения в региона на защитата и сигурността, както и за нуклеарно съдействие. В подмяна на нормализацията арабските страни и Вашингтон упорстват Израел да се съгласи с набелязването на път към палестинска държавност - нещо, което Нетаняху неведнъж отхвърли.

От Рияд Блинкън ще отпътува за Йордания, а по-късно - за Израел, като визитата му ще се концентрира върху напъните за възстановяване на тежката филантропична обстановка в Газа.

В Аман държавният секретар ще се срещне с високопоставени йордански представители и филантропични организации, с цел да се запознае с постигнатите усъвършенствания и да научи какво още би трябвало да се направи, за съобщи след това тази информация на израелците.

" Блинкън ще разиска увеличението в последно време на филантропичната помощ, доставяна в Газа, и ще изтъкне, че е доста значимо това нарастване да е трайно ", уточни в изказване през вчерашния ден Държавният департамент на Съединени американски щати.

Държавният секретар подхваща близкоизточната си обиколка за запознаване със обстановката с филантропичната помощ в Газа към месец откакто Байдън предизвести Нетаняху, че политиката на Вашингтон може да се промени, в случай че Израел не предприеме стъпки за попречване на вредите за цивилното население, за справяне с филантропичната рецесия и за гарантиране на сигурността на филантропичните служащи, напомня Ройтерс.

В последните седмици висши американски представители приветстваха подхванатите от Израел стъпки за възстановяване на филантропичната обстановка, само че неведнъж обявиха, че е належащо да се направи повече.

Според изказване на Белия дом в телефонен диалог с Нетаняху през вчерашния ден Байдън е загатнал израелската подготовка за отваряне тази седмица на нови гранични пунктове в Северна Газа, където заплахата от апетит остава сериозна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР